Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2010 14:35 - Как да се грижим за сребърните си бижута?
Автор: zkdoverie Категория: Други   
Прочетен: 2572 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2012 16:03


image В края на годината на металния тигър ще се опитаме да направим едно кратко представяне на най-носения тази година метал, а именно среброто.

Поради неговите характеристики и сравнително лесна достъпност то е било използвано в производството на украшения от най-дълбока древност. Сребърни орнаменти и украси са били открити в гробове, които са датирани 4000 г. преди новата ера. Египетския фараон Менес определя с указ каква ще е цената на златото спрямо среброто. Специфичните му качества са се ценели още в зората на човеката култура и са били един от желаниете материали за накити. Любопитен факт е, че на негово име има кръстена цяла държава – Аржентина /от лат. Argentum/ поради факта че испанските конкистадори предполагали, че там има големи залежи от сребро.

Качествените характеристики на среброто позволяват свобода и въображение в направата на интересни и красиви сребърни бижута, като заема водеща роля сред металите в бижутерийната индустрия. То е доста меко и ковко и може да се обработва механически, но все пак е по-твърдо от златото и по-меко от медта. Леенето на среброто е невъзможно, тъй като подобно на медта в стопено състояние то разтваря значителни количества въздух като при застиването кислородът се отделя и разкъсва втвърдената повърхност. Неговите сплави обаче могат да се леят. Среброто е най-добрият проводник на електричество и топлина. То не се окислява, затова се причислява към “благородните метали”. Именно тези му характеристики и не на последно място достъпната му цена го правят предпочитан метал за изработката на бижута.

В най-чистата си форма – 99.9% среброто е перкалено меко за изработка на бижута. За да придобие здравина обикновено се смесва с мед, никел, цинк и алуминий. В производството на сребърна бижутерия е приет европейски стандарт – среброто е с чистота 92.5% (проба 925), което означава, че от 1000 единици 925 единици са чисто сребро, а останалите 75 единици са мед, или по разбираемо за европееца – чисто сребро 92,5% и 7,5% примеси. В бижутерията намира приложение освен в чистата си форма и в състава на т.нар. “бяло злато” , което ако е от 9 карата съдържа 62.5% сребро и 37.5% злато, докато 22 каратовото бяло злато съдържа до 8.4% сребро или 8.4% мед.

Освен в бижутерията среброто намира широко приложение в електрониката, фотографията и напоследък все по често в медицината, където антибактериалните свойства на сребърните йони продължават да се предмет на изследвания.

Но да се върнем на най-често срещаното приложение на среброто – бижутата. Като всеки материал и този си има своите изисквания и ограничения при ползването. За да се радвате по-дълго време на своите сребърни бижута притежателят на такова бижу трябва да се придържа към няколко прости правила.

Преди всичко отнасяйте се към бижутата си като към ценности. Освен като бижута предмет на материалната култура те обикновено са и подарък, сантиментален спомен, знак от любим човек и носят освен своята финансова стойност и не малка част сантиментална такава.

Най-големият неприятел на среброто са сярата и нейните съединения. Те променят цвета му от черно до тъмно жълто. Сяра има в белината, в някои почистващи препарати, в козметиката (парфюми, дезодоранти, боя за коса) в горива и масла, мазнини. Влажността на въздуха, морската и минералната вода, потта от тялото също може да съдържа потъмняващи вещества. При съприкосновение със среброто, сярата образува тънък слой сребърен сулфат. Имeнно той променя цвета и за да се премахне е нужна химическа реакция. За това сваляйте своето сребърно бижу, когато извършвате ежедневните си дейности, когато сте на СПА процедури и просто ако не се налага то да бъде върху вас. Оставете приложението му за моментите когато блясъка му трябва да ви направи специални и забележими.

За почистване в домашни условия можете да използвате следната рецепта: поставете алуминиево фолио на дъното на някакъв съд и поставете върху него изделието. В друг съд кипнете разтвор на сода бикарбонат /обикновена готварска сода/ и вода и залейте изделието. Реакцията между алуминия и бикарбоната ще почисти сребърния сулфат. Не чистете така изделия, които са предварително почернени, с камъни или перли.

Не ползвайте паста за зъби защото тя съдържа микро-кристалчета, които могат да надерат повърхността на изделието, както и тотално отречения, но за съжаление масово практикуван все още в нашата страна метод на четката за зъби и мократа сода бикарбонат. Подобин процедури с времето ще нарушат полировката и вашето сребърно бижу няма да е способно да покаже истинската си красота. При такава ситуация единственият вариант е да се предостави на професионалист, тъй като полирането се извършва със специални пасти и полиращи машини.

По възможност сваляйте бижутата си при извършване на физически натоварвания – работа, фитнес, спорт, при работа в замърсена околна среда или мръсни дейности като чистене, ремонти, строителни работи.

Ако cребърното ви бижу потъмнее по причина различна от сребърния сулфит, използвайте паста за почистване на сребро, течен полиращ препарат или полираща кърпа, за да възстановите оригиналния му цвят. В случай, че не разполагате с тези почистващи препарати, можете в домашни условия да почистите сребърното бижу като напълните обикновена пластмасова купа с гореща вода, разтворите малко веро, течен сапун или гел за миене на съдове. Потопете бижуто вътре и го почистете внимателно с мека четчица. Изплакнете и след това подсушете с мека кърпа. Неподсушеното сребро е възможно да реагира с някои съставки във водата и да се образуват петна, които са сравнително лесно отстраними.

Ако не успеете да почистите бижуто от сребро в домашни условия, то потъмняването се е получило в следствие на химично взаимодействие. В такъв случай се обърнете към специалист.

В нашата страна се срещат предимно бижута произведени в Италия и Турция, които са сред най-големите производители на златна и сребърна бижутерия, но има и доста български производители, които работят с него и предлагат на пазара уникална и качествена продукция.  


Тагове:   как,   заложна къща,


Гласувай:
4



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 89322
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930