Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 15:05 - Филипините - островна екзотика и ... заложни къщи
Автор: zkdoverie Категория: Бизнес   
Прочетен: 2712 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.11.2012 19:12


image
За Филипините може да се пише много - туристическа дестинация с над 7000 острова, плажове, ниски цени, източна кухня и още много други екзотични за нас европейците неща. Но Филипините могат да бъдат определени и като страната на заложните къщи с официално регистрираните си в момента над 10000 на територията и /данните са Министерството на търговията и промишлеността/. Интересен факт е, че през 2008 г. официалният им брой е „едва” 5000! Тези цифри са доста внушителни дори и за 90 милионна държава с 300 000 кв. км. площ. От търсенията ми не съм открил друга държава с такава концентрация на заложни къщи на глава от населението /1 заложна къща на 8756 души/ и в мен се събуди любопитството, кое прави тази далекоизточна държава рай на заложните къщи. На първо място сравнявайки го с нашата си мила родна картинка е сравнително облекчената бюрократична процедура отнемаща всичко на всичко 2-3 седмици – , регистрация на търговец, регистрация в Министерството, искане на разрешение от съответната община, банкова гаранция за начален капитал 100 000 филипински песо /около 3500 лв./ и в рамките на 6 месеца заложната къща трябва да стартира. В сравнение с минимум 2-та месеца и над 10 документа от различни институции в България процедурата за откриване на заложна къща на Филипините е изключително улеснена.

Но да се върнем на Филипините. Страната също не беше пожалена от икономическата криза, промишлеността е доста слабо развита за мащабите на тази държава, но пък и през последните години все по-често започват да навлизат все по-нови и по – технологични продукти, които стимулират естественото желание на човек да притежава и потребява. Предвид доста голямата неграмотност, безработица и ниски доходи банковите кредити и лизинги са недостъпни за огромна част от филипинците. Именно тук влизат в ролята си на кредитор заложните къщи, които срещу залог предоставят кредити на така определяните от банките „рискови клиенти”. Друга особеност на филипинските банки освен повсеместната бюрокрация е, че не отпуска кредити под определени суми 2000 песо или около 70 лв. По този начин единствения вариант за получаването на дребни суми за текущи неочаквано възникнали разходи остава кредитирането срещу залог. И докато през 2000 година е имало 3000 заложни къщи, Централната банка на Филипините, която е контролиращ орган отчита, че този бранш отчита сериозен ръст от около 10 % на година и въпреки сегашните 10000 страната има потенциал за още около 2 -3000 заложни къщи.

Бумът на заложни къщи във Филипините може да бъде обяснен със следните причини:

1. Заложните къщи работят еднакво добре и при икономически възходи и при финансови кризи. При финансови катаклизми клиентите търсят превръщането на имущество в пари в брой, което е възможно единствено чрез институцията заложни къщи, а при икономическа експанзия и по-високи доходи тенденцията се измества към краткосрочни заеми за задоволяване на неочаквано възникнали финансови нужди – сметки за ежедневно потребление, медицински разходи, ремонт на автомобил и др.

2. На второ място е благоприятният бизнес климат. Дейността на заложните къщи се регулира и управлява от президентски указ от 70-те години на 20-ти век на президента Маркос. Именно поради благосклонното отношение на властите към този бизнес /нещо, с което заложните къщи в България не могат да се похвалят/ броят на заложните къщи се е увеличил през годините.
  3. Третата основна по важност причина е професионализирането на сектора и навлизането на франчайзинга в бизнеса на кредитиране срещу залог. Това е една доста иновативна маркетингова стратегия, която доста широко се рекламира, чрез курсове за квалификации на служителите, обучение по общуване с клиентите, предвид недобрия образователен ценз на по – голямата част от служителите. Набляга се на умението на служителите да обясняват предимствата на кредита срещу залог, сроковете, падежите и дължимите лихви. Франчайзинга също е сред предпочитаните методи за стартиране на такъв бизнес. Обикновено франчайзополучателите са хора решили да стартират бизнес като заложна къща, но предвид доста голямата конкуренция в сектора предпочитат да се доверят на заложни къщи франчайзодатели, които да предпазят прохождащите в този бизнес от грешките на растежа. По данни на Филипинската централна банка стартиралите заложни къщи като франчайзи достигат за един и същи период 97 % възвръщаемост на инвестицията в сравнение с 33% на решилите да стартират бизнеса самостоятелно и съответно допуснали грешки.

4. Предвид засилената конкуренция важно значение за заложната къща има и подобряването на имиджа в обществото. За да бъде отличена дадена заложна къща от другите десетки хиляди, следва да се постарае в маркетингов план и да си изгради общественоприемлив образ. За това и на Филипините собственикът на заложна къща обикновено е член на гражданска или религиозна организация имаща като цел подпомагане на членове на обществото, които са в неравностойно положение. Финансират се образователни и езикови програми, проповеди на религиозна тематика и други обществено полезни и значими инициативи целящи превръщането на хората в неравностойно положение в продуктивни и полезни членове на обществото. Някои от веригите заложни къщи определят стипендии за следване в колеж на бедни младежи. Чрез поемането на социална отговорност заложната къща до голяма степен подобрява своя облик в обществото и все повече започва за се възприема като необходима финансова институция имаща обществена полезност.

Благодарени на тези причини в момента все повече хора на Филипините започват да възприемат заложните къщи като легитимни юридически лица, които плащат данъци, наемат хора и развиват дейност като всеки друг уважаван бизнес. Създадено в миналото мнение, че това е бизнес само за бедните, днес всячески се опитва да бъде променено основно чрез прозрачност на бизнеса, откритост и почтеност. В така създадената конкурентна среда ако собственик на заложна къща реши да не се придържа към добрата търговска практика, откритостта и почтеността ще бъде неминуемо изтласкан от преситения филипинския пазар на кредитиране срещу залог.  








Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zkdoverie
Категория: Бизнес
Прочетен: 89320
Постинги: 13
Коментари: 3
Гласове: 17
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930